Ще ги защити ли държавата?

Осем години, след като българските гранични полицаи получиха от български съд присъда „невинен” за инцидента през 2008 г., се появява нова ситуация. Те отново са обвинени в убийство на турски рибари, този път от Турския наказателен съд. Михаил Цонков и неговите бивши вече служители на Министерството на вътрешните работи недоумяват защо делото е възобновено.

„За това, което се случи, мина обстойно разследване от страна на българските институции. И сега същото дело се гледа отново”, заяви Михаил Цонков, бивш граничен полицай.

„Този обвинителен акт е за съучастие в причиняване на убийство по непредпазливост, причиняване на телесна повреда и умишлено повреждане на чужда собственост”, коментира адвокат Росен Кожухаров.

По темата

„Това е ясен знак за това, което се случва в Турция. Това е открито предупреждение към хората на границата – внимавайте какво ще се случи, като пуснем бежанците. Колкото и да не искам да политизирам въпроса, има много политика в това”, каза бащата на Михаил Цонков.

А граничните полицаи очакват подкрепа от държавата.

„Нямаме обяснение на нещата, които се случват, но очаквам подкрепата на държавата. Ние сме си свършили работата, защитили сме границата и очакваме да бъдем защитени”, коментира Николай, който е действащ полицай.

„За мен този обвинителен акт няма резон. Ние сме си свършили работата. Очаквам механизмите на държавата, за да го потвърдят”, каза Николай Костов. 

„Има решение на български съд с оправдателна присъда. След това има решение и на Европейския съд, който потвърждава присъдата в България. Граничарите ни могат да бъдат нъпълно спокойни. Тяхното право е защитено”, коментира Ради Найденов, министър на външните работи. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.