Каква е причината?

Мексиканските власти решиха да спрат вноса на продукти от животновъдния сектор на Бразилия. Причината е скандалът около компаниите, продавали продукти с изтекъл срок на годност, информира БГНЕС. 

Забраната ще действа докато бразилските власти „не дадат научно обосновани доказателства и достатъчно гаранции”, че месните продукти съответстват на всички норми на безопасността и качеството. Подчертава се, че Бразилия не изнася в Мексико нито говеждо, нито свинско месо, а само птици и яйца.

По темата

Вече Китай и Чили спряха вноса на месо от Бразилия, а ЕС и Южна Корея наложиха ограничения във връзка с големия скандал с разваленото месо.

Властите в Бразилия очакват повече от 30 страни да наложат ограничения на Бразилия като вносител заради тази афера.

Ако всички затворят врати за бразилското месо, това ще е бедствие за страната, която вече се намира в историческа рецесия.

Китай, който е вторият по големина вносител на бразилско месо, блокира вноса за месо от Бразилия три дни след разбиването на бразилската мрежа за търговия с негодно за консумация месо. ЕС поиска от Бразилия да изтегли незабавно всички компании, замесени в скандала , от списъка с компании, одобрени като износителки за европейските страни. От 21 бразилски склада за замразени храни, заподозрени в нарушения, четири имат лиценз за износ в ЕС. До момента обаче няма обща забрана за внесени и продавани стоки на европейския пазар.

В скандала са замесени две бразилски мултинационални хранително-вкусови компании JBS и BRF. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.