Близо половината райони в Афганистан са спорни или под контрола на талибаните

Командващият силите на НАТО в Европа американски генерал Къртис Скапароти заяви, че е установил нарастване на влиянието на Русия върху талибанските бунтовници в Афганистан и допусна възможността Москва да осигурява военни доставки на талибаните, които увеличават контрола си над райони в Южен Афганистан, предадоха БТА и Ройтерс. 

По темата

"Напоследък виждам влиянието на Русия да расте по отношение на сближаване и може би дори доставки за талибаните", каза Скапароти на заседание на комисията за въоръжените сили на Сената на САЩ.

Генералът не даде подробности какви доставки смята, че получават талибаните от Русия или колко пряка роля играе Москва. 

Русия отрича да помага на талибаните, но е критична към начина, по който САЩ водят войната в Афганистан, където и Съветският съюз води кървава и пагубна война през 80-те години, отбелязва Ройтерс.

По оценки на САЩ правителствените сили контролират по-малко от 60 процента от територията на Афганистан. Близо половината райони в страната са спорни или са под контрола на талибаните.

Талибански официални представители са заявявали за Ройтерс, че поддържат значителни контакти с Москва поне от 2007 г., но добавят, че участието на Русия не отива отвъд "морална и политическа подкрепа".

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.