Без напрежение минава денят на вота

Нормално и без напрежение протичат в Париж изборите за народни представители. Този път, за разлика от президентските избори, откритите изборни секции в българското посолство, където по традиция се гласува, са три вместо една, което е достатъчна причина да няма струпване на гласуващи пред урните. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ГЛАСУВАНЕТО ВЪВ ФРАНЦИЯ

15 секции в 13 града във Франция посрещат българите, желаещи да упражнят правото си на глас.

По темата

За първи път разкрити секции има в малките градчета Лотебург и Маринян. Те бяха отворени след постъпване на достатъчен брой заявления за гласуване - над 80.

В Лотебург гласуващите са основно български студенти от Карлсруе, на които местните власти отказаха разрешение за откриване на секция в Германия.

По-различна е ситуацията в южния френски град Маринян (основно летище на Марсилия), където гласоподавателите са изключително от мюсюлмански произход. Фактът породи съмнения за "изборен туризъм" и мултиплициране на гласове, а контрол трудно би могъл да бъде наложен.

По данни на МВнР от 2011 година на територията на Франция живеят около 30 000 наши сънародници, най-много в Париж, Марсилия, Лион, Страсбург и Тулуза.

Репортер: Петя Желева

В деня на вота бъдете с нас. Харесайте Facebook страницата на Новините на NOVA и следете развитието на изборния ден и получавайте ексклузивна информация за хода на вота. 
 
Ако станете свидетел на изборно нарушение, сигнализирайте ни! Не се колебайте да ни изпращате и снимки и видеоматериали ТУК.