Кметът на Бурса: Разпоредбите на ЦИК са недемократични

Изборният процес в една от секциите в Бурса бе спрян, след като избирателите нахлуха вътре. Полицията се намеси и освободи входа на секцията. Около 50 души, чакащи пред училището да гласуват, бяха натоварени в автобус и извозени към друго място за гласуване, в което чакащите били по-малко.

Нарастването на напрежението съвпадна с пристигането на представители на изселнически организации и на турските медии. 10 минути по-късно гласуването беше възстановено.

 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ОПАШКИТЕ ПРЕД ИЗБИРАТЕЛНИТЕ СЕКЦИИ В БУРСА

По-рано сутринта в същата секция полицаят, опитал се да въведе ред, бил съборен на земята от хората, които искали да влязат вътре.

Кметът на Бурса Реджеп Алтепе си появи в района на една от избирателните секции в града. Той обясни, че е дошъл, за да види дали може да е полезен с нещо. 

„Разпоредбите на ЦИК са недемократични, но трябва да се уважават. Ние сме две съседни държави, които са партньори и трябва да се уважават”, заяви кметът на Бурса.

Припомняме, че в секциите в чужбина гласуването става по-бавно, след като ЦИК реши хората, които не са в списъците, да попълват декларацията си за гласуване само вътре в СИК-овете. Това доведе до образуване на две опашки от чакащи пред една и съща секция - едната за попълване на декларация, и втора - за гласуване. Причината е, че тези декларации се обработват ръчно след полагане на подпис от избирателя върху декларацията пред членовете на СИК. 

Камера на NOVA успя да заснеме начините, по които се дават напътствия на хората как да си напишат имената на български език. Един от застъпниците в Бурса - кмет на една от общините в Бурса, откачи образеца на бюлетината, залепен пред избирателната секция и го изнесе навън с обяснението, че искал да покаже на хората каква грешка не бива да допускат. По думите му често хората пишели номера на партията, която подкрепят в местата, оставени за печат и така допускали грешки. Изнасянето на образец на бюлетината и документи, които са към документите за гласуване, е изрично забранено.  

Посланикът ни в Турция Надежда Нейнски не е в Турция. Тя се намира все още в България. По информация на Външното министерство тя ще се върне в Турция, когато й прикючат официалните ангажименти у нас. Припомняме, че преди няколко дни премиерът Огнян Герджиков обясни, че Нейнски ще бъде в Турция по време на изборите. 

А опашки от избиратели в Бурса има още от 6:30 часа сутринта, включително пред консулската ни служба в Бурса. 

В деня на вота бъдете с нас. Харесайте Facebook страницата на Новините на NOVA и следете развитието на изборния ден и получавайте ексклузивна информация за хода на вота. 
 
Ако станете свидетел на изборно нарушение, сигнализирайте ни! Не се колебайте да ни изпращате и снимки и видеоматериали ТУК.