Средно само 3% от бюджетите за здравеопазване на правителствата са предназначени за психичното здраве

Случаите на депресия в света са се покачили с повече от 18% от 2005 г., информира Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Reuters, пише БТА.

По темата

Депресията е водещата причина за влошеното здраве и инвалидност на хората по света, като повече от 300 милиона души страдат от нея. Липсата на подкрепа за психичното здраве заедно с общия страх от стигма води до това, че мнозина не получават лечението, от което се нуждаят, за да живеят здравословен и продуктивен живот.

Световната здравна организация започна кампанията "Депресия: Нека поговорим" за психичното здраве, която цели да се справи със стигмата и погрешното схващане за състоянието.

Депресията повишава риска от някои от най-разпространените болести и психични разстройства, каквито са наркоманията, склонността към самоубийство, диабетът и сърдечно заболяване. Те са сред най-големите убийци на света. 

От СЗО казаха, че в много страни няма или има съвсем малка подкрепа за хората с психични разстройства. В по-богатите страни само половината от хората, страдащи от депресия, се лекуват.

Средно само 3% от бюджетите за здравеопазване на правителствата са предназначени за психичното здраве, като те варират от по-малко от 1% в бедните държави до 5% в богатите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.