Причината е извеждането на семейства, които от години не плащат наем на общината

По темата

Напрежение в столичния квартал „Красна поляна”. Десетки полицаи и жандармеристи са край така наречените Виетнамски общежития. Причината е извеждането на семейства, които от години не плащат наем на общината.

Напрежението ескалира тази сутрин, когато пристигнаха служители на общината. Те стартираха процедурата по извеждането на 9-те семейства. Първоначално хората отказаха да съберат багажа си и дори заплашиха с физическа саморазправа. До сблъсъци обаче не се стигна.

На вратите на общежитията бяха поставени метални решетки.

„Днес бяха предвидени за принудително изземване 9 апартамента, защото са просрочени наемите. Някои от тях с 2-3 години”, заяви зам.-кметът на „Красна поляна” Николай Вушовски.

Парите за наем свършвали заради ремонтите - беше обяснението на живущите в общежитията. 

По думите на зам.-кметът на „Красна поляна” Николай Вушовски, в Административния съд са пуснати 4 жалби, така че процедурата за тези апартаменти е спряна. Така са иззети и запечатани само 5 апартамента.

От общината твърдят още, че всеки в блока, който е просрочил заплащането на наемите, има насрочена дата да бъде изведен. 

Час след началото на напрежението, страстите се успокоиха и семействата сами започнаха да изнасят вещите си. С метална решетка бяха запечатани само 4 от 9-те апартамента. А изгонените семейства настояват от общината да им осигурят място за живеене.  

Напрежение тук имаше и през февруари, когато багери събориха две от сградите. От общината планират на мястото да има социален център и полицейски участък. След около година предстои събарянето и на още 3 постройки, в които живеят около 100 семейства.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.