Той получава над 55% от гласовете според прогнозни резултати

По темата

Досегашният министър-председател на Сърбия Александър Вучич спечели президентските избори още на първия тур.

47-годишният Вучич получава над 55% от гласовете според прогнозни резултати, а либералният му опонент Саша Янкович се нарежда на второ място с едва 15%.

Александър Вучич е бивш ултранационалист, който сега подкрепя присъединяването на Сърбия към Европейския съюз.

"Тези избори показаха, че голямото мнозинство сръбски граждани подкрепя продължаването на европейския ни път, докато в същото време поддържаме тесни връзки с Китай и Русия", каза Вучич.

На второ място, с 15 процента, се нарежда либералният Саша Янкович, който се яви като независим и безпартиен кандидат. Трети е 25-годишният студент, известен с прякора Любиша Прелетачевич Бели, пародиен политик, който се подиграваше на корупцията и обеща да краде, ако бъде избран.

"Добър вечер, граждани мои! Тук съм, за да обявя победата ми, спечелих 67,97%. Очаквах да получа много повече, но дори и това е успех за Сърбия. Благодаря на всички, които гласуваха за мен. Аз ще бъда истински президент на тази страна", обяви Любиша Прелетачевич Бели, пародиен кандидат за президент на Сърбия. 

Александър Вучич ще встъпи официално в длъжност като държавен глава на Сърбия в края на май. Въпреки че президентът има по-скоро представителни функции, досегашният премиер на практика ще запази властта чрез контрола си върху управляващата Сръбска прогресивна партия.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.