От следващия месец ще има още една модернизирана спортна зала

В иначе европейската столица на спорта за следващата 2018 година – София, в която преди дни се стигна до парадокса волейболният ЦСКА да трябва да домакинства в Перник, от следващия месец ще има още една модернизирана спортна зала, което може да даде глътка въздух на спортните клубове и федерации, търсещи или нуждаещи се съоръжения.

Ремонтът на зала "Фестивална" върви по план и се очаква спортната арена да влезе в експлоатация в средата на месец май. След завършването на реконструкцията съоръжението ще бъде с капацитет от 2300 седящи места.

Конструкцията за пистата MONDO, която ще бъде поставена след ремонта във Фестивална, вече се намира на територията на съоръжението. Фотофинишната кабинка също е почти готова.

За малко повече от месец, откакто екипът ни за последно провери напредъка по обновлението, в залата вече е положена самозаливната замазка, върху която през следващите дни ще започне поставянето на модулната конструкция за лекоатлетическия овал.

В основата на спортната арена вече са поставени гнездата, в които ще легнат дъските за отскачане за хоризонталните скокови дисциплини. Сандъчето за овчарски скок също е вградено в пода на "Фестивална". Оставащата по група работа в залата касае съблекалните, бъдещият съдийски офис, помещението за допингов контрол, както  и част от ВИП ложата.

След края на ремонта през май състезателното ниво на "Фестивална" трябва да бъде напълно пригодно, за да посреща надпревари по лека атлетика, както и всички видове игри, включително волейбол, минифутбол и различни бойни спортове.

След месец май работата ще продължи единствено по обособяване на нов фитнес център с две пътеки за загряване на атлетите. Той ще бъде на приземния етаж, на който е в ход цялостно обновление. Работата по фасадата на спортния обект също ще продължи по-дълго, но по план тя трябва да е приключила преди следващата зима.

Когато ремонтът на "Фестивална" завърши, тя отново ще бъде основната лекоатлетическа зала в България и единствената модерна, въпреки че отново няма да отговаря на съвременните изискванията за ниски виражи и 6 пътеки на овалната писта, според стандартите на IAAF. Основният ползвател на обекта през зимните месеци от декември до март, се очаква да бъде федерацията по лека атлетика.

Настоящият ремонт се чака от лекоатлетическата общност в страната почти две десетилетия, за което време изхарчените в настоящото обновление 7 млн. лева изглеждат повече като хвърлени пари на вятъра, отколкото разходвани средства с реална мисъл за бъдещето на българския спорт. Причината е, че ако искаше държавата да осигури стандартен и модерен обект за зимна подготовка на леката атлетика, по всички състезателни стандарти на IAAF, то това можеше са стане за около 2.4 млн. лева или с парите за „Фестивална” в България можеше да има три чисто нови зали за лека атлетика. 

Още спортни новини можете да четете на Gong.bg.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.