Проектът за промени е бил публикуван без одобрението на министъра

По темата

Уволнение и скандал, заради промени, ограничаващи вота в чужбина. Властта се отказа от спорния законопроект, който обвързваше правото на глас с принципа за уседналост.

Ден след като беше качен в сайта на правосъдното министерство, пакетът от законови промени беше свален. За краткия си живот там обаче предизвика буря от коментари и гняв в социалните мрежи.

Припомням, че един от текстовете въвеждаше уседналост от 3 месеца за парламентарни и президентски избори. В превод това на практика означава отрязване на българите в чужбина от изборния процес.

От министерството стовариха цялата отговорност върху уволнения чиновник Любомир Талев. Той беше обвинен, че нарочно публикувал текстовете в този вид, за да дискредитира институцията. И след оттеглянето на проекта обаче останаха въпроси без отговор.

От съобщението на правосъдното министерство става ясно, че пакет от промени е имало. Но не точно такъв. Уседналост също е имало. Но не точно такава. Идеята била тя да не важи за българските граждани, които живеят в страни от Европейския съюз.

Опитахме да открием Любомир Талев. Без успех. Пред вестник "24 часа" уволненият служител заяви, че нищо не е правил на своя глава. Поправките в закона били дело на президентския правен екип. И били съгласувани както с министъра, така и с правителството.

Дали текстовете ще видят бял свят в някакъв вид, не се знае. Предвидените ограничения в тях обаче логично предизвикаха гнева на засегнатите от вота в чужбина партии.

Според служебният външен министър обаче не ограничения и уседналост са средствата за това.

Принципът на уседналост у нас в момента важи само за местните и европейските избори.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.