15-годишно момиче почина, след като падна, докато си правеше селфи с приятели

15-годишното момиче, което почина, след като падна, докато си правеше селфи с приятели на деветия етаж на блок в центъра на румънския град Сибиу, е играло на играта "Син кит", заявиха прокурори, разследващи случая, пише вестник "Гъндул", цитиран от БТА.

По темата

Прокурорите твърдят, че има сериозни основания да се смята, че смъртта на момичето не е инцидент, а самоубийство.

Те са установили, че тя е инсталирала на мобилния си телефон играта "Син кит" и е публикувала във Facebook и Instagram редица съобщения, които показват преминаване през различните етапи на играта, както и изображения, правещи пряка препратка към самоубийствени актове. 

Руската игра "Син кит" циркулира по-специално в държави със славянски език. Играта има 50 нива и предполага изпълнение от участника на задачи, които получава от "надзорник" или "ментор". Този ментор дава поръченията, а участникът трябва да докаже, че ги е изпълнил, като изпрати снимка или клип. Поръченията, които се изпълняват в течение на 50 дни, се отнасят до самонараняване, слушане на песни със самоубийствени послания, систематично будене в 4:20 ч., гледане на филми или видеоклипове с ужаси, изкачване на високи сгради, мостове, изолация от обществото. Според психолози крайната цел е играчът да изгуби вяра в себе си и да стигне до самоубийство. 

Кметът на Букурещ Габриела Фиря и министърът на вътрешните работи Кармен Дан участваха в разяснителна кампания в столични училища във връзка с опасностите, на които се излагат учениците, ако играят играта "Син кит".

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.