Предмети от градската среда "оживяват" с помощта на очи

Световната мания „Айбомбинг” вече и у нас. При нея предмети от градския пейзаж „оживяват” с помощта на малки пластмасови очи. Улично изкуство или вандализъм е това?

Идеята хрумва на двама датчани. Целта им е да „съживят” сивите улици на големия и често мрачен Копенхаген като го осеят с чудати същества. За няколко месеца стотици улични артисти копират идеята под надслов „Очовечи света!”.

Движението вече е и у нас - благодарение на фотографът Ваньо Кръстев.  Казва, че за "Айбомбинг" са нужни само въображение и различни по размери и форми пластмасови очи.

Артистът признава, че вече не може да се разхожда по улицата без да се оглежда в предметите около себе си. И по тази причина никога не излиза от вкъщи без няколко броя очи. За всеки случай.

Като повечето форми на улично изкуство и това не издържа повече от ден два. Малките човечета приключват съществуването си също толкова спонтанно, колко и са го започнали. Затова създателят винаги запечатва произведенията си в снимки.

„През това време, през което стоят аз се надявам хората, които минават просто да се усмихват. Ако някой докато върви умислен и загрижен и забързан и му попадне пред очите това просто за миг да каже: "Ааа, какво нещо". И денят му да тръгне по-добре”, заяви фотографът Ваньо Кръстев. 

Всеки "Айбомбинг" е уникален в посланието и емоцията си - твърди Ваньо.

Артистът се надява да вдъхнови последователи и скоро да се превърнат в българска "Айбомбинг" общност. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.