Турският външен министър определи действията на Тръмп като "подходящи"

Как светът реагира на ударите на САЩ в Сирия? Турският външен министър Мевлют Чавушоглу определи ракетните удари като „закъсняла намеса“. Според него президентът  Башар Асад е трябвало да бъде премахнат при „ предишните брутални убийства“. 

По темата

Министърът посочи, че Турция смята действията на Тръмп за „подходящи“ и призова за формиране на преходно правителство в страната без участието на Асад. 

В телефонен разговор с Чавушоглу,  руският министър на външните работи Сергей Лавров е подчертал, че американските удари по летището в близост до Хомс подкопават усилията на Москва и Анкара да разрешат конфликта в Сирия. Според него е необходимо обективно, без предразсъдъци разследване на всички обстоятелства от трагичните събития в Хан Шейхун.

В същото време държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън изрази разочарование от руската негативна реакция спрямо ракетните удари в Сирия, но добави, че подкрепата на Москва към режима на президента не е изненадваща.

От полунощ руското Министерство на отбраната е прекратило дейността на каналите на горещата линия, които са действали в рамките на двустранен меморандум за предотвратяване на въздушните инциденти в Сирия. 

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви, че Америка скоро ще наложи  допълнителни санкции спрямо Сирия като част от военния, дипломатически и финансов отговор срещу химическото нападение, за което обвиняват режима в страната.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.