Това обяви омбудсманът Мая Манолова

Близо 320 000 лева са събрани до момента във второто издание на националната кампания „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“, организирана за втора поредна година от омбудсмана Мая Манолова. 

По темата

"16 000 пенсионери от цялата страна ще бъдат подпомогнати с ваучери на стойност по 20 лева за големия християнски празник. Най-късно в четвъртък възрастните хора могат да проверят дали са в списъците, изготвени от НОИ, които ще бъдат разлепени на централните пощенски клонове във всички общини. Талоните, с които ще може да се пазарува в 5 000 магазина са за тези пенсионери, които няма да получат правителствена надбавка от 40 лева, тъй като пенсията им надхвърля с малко минимума от 314 лева", обяви омбудсманът Мая Манолова, цитирана от БГНЕС. 

„И през тази седмица продължава набирането на парични дарения, така че следващият транш ще стигне до нашите майки и бащи, баби и дядовци за другия голям празник – Гергьовден“, обясни Манолова. 

Тя разкри още, че „Великден за всеки“ се организира в две части – едната е набиране на парични средства, а другата на хранителни продукти от акцията „Купи и сподели“, реализирана от доброволците на инициативата в 24 магазини в цялата страна. 

По думите на Манолова, тазгодишното издание на инициативата е надградена с друга - за отпадане на ДДС върху дарените храни, което вече е факт. 

"Министрите през последните седмици си написаха, образно казано, домашното и сега е готов целият механизъм за стимулиране на производителите и търговците на храни да даряват, вместо да унищожават и в сряда ще направим първите дарения на храни, освободени от ДДС. Това означава, че ще има много повече дарени храни, които не само за празниците като Великден и Гергьовден, а всеки ден ще стигат до трапезите на гладните. Борбата срещу разхищението на храни и борбата срещу глада смятам да превърна в една от основните си каузи. Надявам се да я превърнат в своя кауза и хората на България, защото да се пилее от едни, а в същото време други да гладуват е лишено от всякакво нормално обяснение", подчерта омбудсманът. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.