Знае ли се кой е нанесъл ударите?

Нови въздушни удари в сирийския град Хан Шейхун, в който беше голямата химическа атака в началото на седмицата. Загинала е една жена. Знае ли се кой е нанесъл ударите?

На този етап яснота чии са били самолетите няма. Бунтовниците в района, твърдят, че ударът е бил нанесен от руски самолет. Не са използвани химически оръжия. От Вашингтон вече казаха, че няма да позволят Башар Асад отново да използва бойни отровни вещества.

По темата

Режимът в Дамаск показа инспекция на бомбардираното летище. От кадрите изглежда, че летището е пострадало много по-малко, отколко може да се очаква при удари с десетки крилати ракети.

Междувременно, се засилва напрежението между Москва и Вашингтон. Руското командване премести военна фрегата, оборудвана с модерни ракети от Черно море край бреговете на Сирия.

„Казвате, че търсите политическо, а не военно решение. Но двуличието ви се вижда, с тази атака. Мирните преговори бележеха напредък. Какви са целите ви със саботирането на този процес?”, коментира Владимир Сафронков, посланик на Русия в ООН.

Вашингтон обаче изостря думите към Москва. Според държавния секретар Рекс Тилерсън Русия се е провалила в задачата да спре режима на Асада от използването на химически оръжия.

„Или Русия е съучастник, или Русия е просто некомпетентна във възможностите си”, каза Тилерсън часове след американския удар.

Американското разузнаване смята, че химическата атаката, при която загинаха над 80 души е наредена от Башар ал Асад. А сега Пентагона разследва дали Русия не е участвала в атаката – според американците техен дрон е засечен да лети над болницата в градчето Хан Шейкун, а няколко часа по-късно тя е била бомбардирана, за да се заличат следите от химическата атака.

Засега Вашингтон не дава сигнали, че ще има още удари.

Репортер: Ясен Дараков

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.