Това се случва пред очите на горските инспектори

Груба незаконна сеч откриха горски служители край София. Унищожени са 180 декара борова гора непосредствено над столичния квартал Сеславци. Работниците на фирмата-изпълнител са подбрали всички дебели дървета, а са оставили крехките и тънките, които не представляват търговски интерес. „Такъв случай не сме виждали досега. Ако е трябвало да се отсече едно на всеки десет, тук са отсечени 6-7 на всеки 10 дървета, коментира Александър Дунчев от организацията WWF.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА УНИЩОЖЕНИТЕ ГОРСКИ МАСИВИ

По темата

На много места в сечището личат опити за прикриване на нарушенията. При контролирана сеч се режат предварително маркирани дървета. При голяма част от пъновете над Сеславци обаче се вижда, че боята е нанесена впоследствие. Това е очевидно, тъй като са напръскани стърготините, установиха на място инспекторите от Югозападното държавно предприятие. Секачите дори са оставили маркиращия спрей край пъновете. „Това се прави, за да се имитира контролната марка на горските служители” – уточнява Александър Дунчев.

Случаят е показателен за липса на контрол от страна на горските инспектори от Държавно горско стопанство-София. Сечта е продължила повече от три месеца. „През това време поне веднъж седмично там трябва да е преминавал горски инспектор”, обяснява инж. Георги Загоров от ЮДЗП. Освен това горските контролират и транспортирането на добитата дървесина. „Тук не сечено 2-3 дни, това не са 4-5 каруци. Сечено е абсолютно незаконно, сечено е седмици наред. Можем да говорим за много сериозни протекции върху фирмата, която е сякла тук. Това е безкрайно чувство за безнаказаност”, твърди Александър Дунчев.

Горските, които са „проспали” нарушенията ще бъдат наказани дисциплинарно, заяви директорът на ЮДЗП инж. Дамян Дамянов. Фирмата-изпълнител на сечта „ВДК-ЛЕС” ЕООД ще бъде дадена на прокуратурата. Ако прокурорите докажат нарушенията, ще има наказателни постановления и отнемане на лиценза. От "ВДК-ЛЕС" засега отказват да коментират случая.

Само за миналата година отсечената незаконна дървесина у нас възлиза на 26 хиляди кубични метра, уточниха за NOVA от Министерството на земеделието и храните. Задържани са почти 600 превозни средства, а санкциите са в размер на почти 2 милиона лева.

А в близко бъдеще сечта над Сеславци създава непосредствена опасност от това всички останали дървета да бъдат изпочупени от ветровете. Обезлесяването води след себе си ерозия и риск от наводнения при обилни валежи.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.