Това е темата в „Георги Георгиев на твоя страна”

Броени дни преди Великден ще пресметнем колко ще ни струва празничната трапеза. И колко ще отделим от бюджета си – повече или по-малко от миналата година.

Ще ви покажем и как изглежда сметката в два български града – София и Монтана - и да очакваме ли спекула на пазара. И още – какви са подводните камъни при великденското пазаруване. И предлагат ли ни търговците опасни храни. Това е темата в „Георги Георгиев на твоя страна”. 

По темата

Първо обаче отиваме на пазар. За да проверим колко точно ще ни струва празничната трапеза в количката, слагаме най-важното – според традицията. Пазаруваме на средни цени. Първо купуваме агнешко – бут или плешка - според предпочитанията, както и продукти за дроб сърмата. Разбира се яйца, които да боядисаме за празника, продукти за козунака – брашно, олио и захар.

Освен това традиционна пролетна салата – с маруля, зелен лук и репички или домати и краставици. Не трябва да забравяме и вино и ракия за празничния тост.

Равносметката - великденската кошница с продукти ще ни струва близо 48 лева, което е с 5.5% повече от миналата година. Това са цените на едро.

Дни преди Великден ще напълним кошницата в двата града, за да пресметнем колко ще ни струва трапезата за Великден.

Започваме пазара с пролетната салата. Зелена салата – маруля, зелен лук и репички е класика за великденската трапеза. В Монтана това би струвало 2.10 лв. Ако добавим някоя краставица или домат – салатата ще поскъпне с 1-2 лева.

Именно при зеленчуците скокът през последната година е най-голям. Зелената салата на едро е поскъпнала с 27%, краставиците – с 24 на сто, а репичките – с цели 55%.

Традиционно купуваме и агнешко. В София килограмът агнешко достигна 17 лева. В Монтана плешката може да бъде намерена за 13.50 лева, а бутът е с лев по-скъп. На едро килограм плешка се продава за 13.80 – с 3% повече от миналия Великден.

Тук и контролът е най-сериозен. Експертите съветват особено да внимаваме при месо, което се продава на открито.

Продължаваме към щанда с яйцата. Обикновено всяко семейство купува по кора яйца за празника. Възможно е в последните дни преди празника да поскъпнат. На едро кора яйца можем да купим за 6 лева – с 90 ст. повече от миналата пролет. Тук трябва да следим маркировката и срока на годност. Особено, ако яйцата са предварително боядисани.

Във великденската кошница слагаме и козунак. Цената на козунака зависи от съставките. Най-скъпите козунаци – с ядки, плодове и шоколад, могат да достигнат и 10 лева.

Отиваме в една от малките столични пекарни, за да приготвим традиционния козунак. Козунакът тук ще се продава на цените от миналия Великден. Сметката на Димитър показва, че така килограм добър козунак не може да падне под 10 лева. В противен случай – със сигурност се използвали набухватели и оцветители.

Неизменна част от празничната трапеза е и алкохолът. Колко ще ни струва празничната наздравица? Празничната наздравица може да ни струва 10 лева – ако предпочетем ракия, а ако изберем вино – то варира от 2 до 7-8 лева.

Като теглим чертата, сметката на едро показва - 48 лева. Според експертите няма реална причина до щанда в магазина тя да поскъпне драстично. Всичко друго било спекула.

Годишният доход в столицата е 7041 лева, а в Монтана – два пъти по-малък – 3021 лева.

Трудно можем да пресметнем как плюсовете и минусите в цените на едро ще достигнат до сергиите.

Сега на едро кошницата с 28 основни продукта струва 106 лева – с 3 повече от миналата пролет по същото време.

Има ли подводни камъни при великденското пазаруване и как да ни излезе сметката - гледайте във видеото. 

Очакваме и Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.