То беше изложено в Лувъра, където постигна изключителен успех

След изключителния успех в парижкия Лувър Панагюрското златно съкровище се завръща в родния си град. То беше превозено от Националния исторически музей в брониран камион при изключителни мерки за сигурност. 

По темата

Деветте златни съда бяха подредени във витрините на залата-трезор на Историческия музей. Емблематичното златно съкровище ще остане в родния си град до 29 май.

От Националният исторически музей в София до Панагюрище съкровището пътува с брониран камион, охраняван от специализирани полицейски сили. Деветте съда бяха пренесени в огнеупорни кутии.

Гавраил Лазов е един от малкото хора у нас, които имат право да докосват с ръце златните съдове повече от 40- години.

„Най-впечатляващият съд е амфората, защото тя не се среща в нито едно друго съкровище като форма, като начин на украса, като големина, като тегло”, обясни Гавраил Лазов, който е ръководител на отдел „Археология” в НИМ.

Дори и най-добрият майстор в света днес не може да изработи толкова прецизно и фино златните предмети, които са направили траките. В това е убедена Светла Цанева, която е изваяла две от копията на Панагюрското съкровище.

„Този човек, който е правил амфората, е имал такава точна ръка, че самите предмети, които изглеждат като направени на щампа, всъщност са правени ръчно от един и същи човек. Това, което е изковано и изтънено до такава степен съвременните методи на леене не могат да го възпроизведат в тая дебелина”, коментира Светла Цанева,  директор на Централната лаборатория по консервация и реставрация на НИМ.

За това и копието на Панагюрското златно съкровище тежи с 4 килограма повече от оригинала му, който е малко над 6 килограма. И деветте съда в оригинал са изработени от 24-каратово злато. Заради изключителната ценност на предметите, стъклените капсули, в които се поставят, са с няколко охранители датчици. 

След Панагюрище златното съкровище се прибира в Националния исторически музей, а през септември ще бъде показано в Норвегия.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.