Отнасяме се с внимание към съобщенията в медиите, каза президентският говорител

Кремъл смята, че съобщенията за нарушаване на правата на представители на сексуалните малцинства в Чечня се нуждаят от проверка, заяви пред журналисти в Москва прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, цитиран от БТА.

По темата

Вестникът "Новая газета" съобщи, че над 100 мъже хомосексуалисти са били отвлечени от държавните власти в предимно мюсюлманска Чечня и че най-малко трима от тях са били убити.
"Ние не знаем за някакви постъпващи в правоохранителните органи обръщения и жалби на хора с нетрадиционна сексуална ориентация по този въпрос... Нямаме достоверна информация за такива проблеми в тази част от Руската федерация - Чечня. Отнасяме се с внимание към съобщенията в медиите, обаче при цялото ни желание не можем да ги приемаме като проверена информация", каза президентският говорител.
Според Кремъл споровете, възникнали по повод публикациите за правата на сексуалните малцинства в Чечня, следва да се решават по установения от закона ред, а използването на неправови методи е неприемливо. Така той коментира опасенията на ръководството на вестник "Новая газета", което се оплака от получаването на заплахи по свой адрес заради публикации, посветени на нарушаването на правата на сексуалните малцинства в Чечения.
Песков отбеляза, че в Кремъл следят развитието на ситуацията, а в администрацията на президента са получили обръщението на "Новая газета" по този повод.
Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа се присъедини вчера към поредицата от страни и международни организации, които настояват за разследване на твърденията на руския всекидневник, предаде ДПА.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.