Там е почти изгубена традицията по боядисването на великденски яйца

Данни за отбелязването на Великден в историята съществуват още 3000 години преди новата ера.

Много френски региони почитат празника с великденски омлет. И тази година на Велики понеделник най-големият омлет ще бъде забъркан в Безие, Южна Франция. За да бъде направен, са необходими 15 000 яйца и 50 кг гъша мас - една от тайните съставки в рецептата на гигантския омлет.

През XVII век във Франция Луи XIV събирал най-хубавите и големи яйца в кралството, които боядисвал със златно покритие. Яйцата подарявал на своите куртизанки в знак на любов и благодарност.

Тъй като Великден носи началото на пролетта, която символизира пробуждането на новия живот, когато се срещаме или гостуваме на французи задължително носим цветя.

Почти изгубена е традицията по боядисването на великденски яйца. Често се купуват дървени, които се рисуват от децата.

Френският Великден също така е своеобразен празник на шоколада. Яде се много шоколад, като минималната сума, която французинът отделя за какаови изделия, е 20 евро.

Радост и удоволствие за децата е така нареченият “лов на яйца”. Традицията има масов характер и се спазва от всяко френско семейство. В градини и дворове се крият дървени или пластмасови яйца, които малчуганите трябва сами да откриват. За всяко намерено яйце детето получава еквивалента на шоколадово такова.

От петък до неделя преди Великден камбаните на църквите се заглушават, за да не бият в знак на траур. На децата се разказва, че те се изпращат в Рим и се връщат отново в неделя за възкресението на Христос, когато започват да издават празничен звън.

Местно поверие разказва, че ако на Великден вали дъжд, е хубаво да събираме водата. Вярва се в лековития й произход, който може да ни изцери от всякакви болести. Великденската трапеза във Франция предлага изобилие и разнообразие, като на масата задължително присъства печено агнешко с боб. Днес козунаци не се месят, въпреки че традицията по приготвянето им идва именно от тук. 

Кореспондент: Петя Желева