Това е най-големият празник за православните християни

В християнската религия на Великден се чества възкръсването на Исус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Възкресение Христово е най-големият празник за православните християни.

При обявяването на Възкресението свещеникът изнася запалена свещ, от която всички присъстващи палят своите свещи, които носят по домовете си. 

Подготовката за празника започва 10 седмици преди Възкресение, в които църквата подготвя вярващия християнин за тържеството на духа над плътта.

Седмицата от Цветница до Великден има особено значение в православния празничен цикъл и се нарича Страстна седмица, означаваща страдание. Нарича се още и Велика седмица. Това са последните дни от земния живот на Исус.

Седмицата след великия ден се казва Светла седмица, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички.

Стотици посрещнаха Възкресение Христово в храм-паметник "Ал. Невски" (ВИДЕО+СНИМКИ)

По традиция през празничните дни се посещават родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почитание. Червените яйца са символ на христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца божий - Христос.

Вековна традиция за празника е на трапезата да присъстват боядисаните яйца. За първи път с боядисани яйца се чукат в нощта след Възкресение Христово, а за тези, които приемат причастие на Великден – след това. Най-радостен в семейството е този, на когото яйцето остане здраво – той ще бъде здрав през годината.

СНИМКИ НА КРАСИВИ ВЕЛИКДЕНСКИ ЯЙЦА ОТ ЗРИТЕЛИ НА NOVA ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ

Характерни за Великден са и козунаците, чиято история е от три столетия. У нас козунаците се приготвят след 1920 г. и то първо в градовете. На празничната трапеза присъства след дългия пост и агнешкото месо.

Второ възкресение в църквата "Света Неделя"

Стотици жители и гости на Велико Търново посрещнаха Възкресение Христово на крепостта Царевец. За седма поредна година старата столица организира Великден на открито, на върха на историческата забележителност. Богослужението отслужи великотърновският митрополит Григорий пред Патриаршията, а не в нея тъй като храмът не е каноничен. Вижте атмосферата на едно по-различно посрещане на Великден във видеото на репортера ни Мартин Георгиев.

СНИМКИ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

Смирението и любовта на Иисус са и нашите оръжия днес, в борбата ни срещу греха в самите нас, се посочва в Патриаршеското и синодално пасхално послание, огласено в полунощ във всички храмове на Българската православна църква в страната и в чужбина по решение на Светия синод.

"Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква, в пресветлия ден на тържеството на нашата вяра, на пълнотата на нашата надежда и неизразимата ни радост поради всепобеждаващата Божия любов, отново се обръщаме към всички вас с пасхалния поздрав: Христос воскресе!. Тържествуваме и сърадваме, заедно с цялата Божия Църква, на Христовата победа над смъртта и ви призоваваме в този ден към пълнота на радостта, дела на милосърдие и жертвена любов, в стремеж към онази любов, с която и Сам Бог ни бе обикнал, когато заради нас и нашето спасение отдаде Единородния Си Син, "та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен" (Йоан. 3:16)", се казва в посланието от Светия синод по случай Великден.
Тази любов е движеща сила не само на откриващата се пред нас Божия свята воля. Тя трябва да бъде такава и за нас, които се стараем да подражаваме и да се уподобяваме на Господа. В Неговата битка против силите на злото оръжията Му бяха не божествената власт, сила и мощ, а Неговото божествено смирение и всепобеждаващата Негова любов. Това смирение и тази любов са и нашите оръжия днес, в борбата ни срещу греха в самите нас, за да се покажем достойни за даруваното ни от Господа спасение, се казва в Пасхалното послание.
"Поздравяваме с Христовото Възкресение всички верни чеда на Православната ни църква, в Родината и далеч от нея, и всесърдечно благопожелаваме на всички светлината на Възкресението и радостта от Божията победа никога да не угасват в нашите сърца! Благодатта и мирът на нашия Господ Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Амин!", завършва Великденското послание от Светия синод.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.