Страхуват ли се хората да пият вода от чешмата?

Няма опасност за здравето на хората, пили от замърсената с уран вода в Първомай. Това казаха пред NOVA от здравната инспекция в Пловдив.  Прокуратурата разпореди проверка, за да се разбере как уранът е попаднал във питейната вода. 

Повторни проби на питейната вода от чешмите в Първомай взеха днес здравните власти. Те ще бъдат изследвани в Националната лаборатория по радиобиология в София. Резултатите ще са ясни до месец. Бившият завод, в който преди 30-години се е добивал уран, се намира само на метри от първите къщи в Първомай. Възможно е той да е източникът на замърсяването на питейната вода.

„За момента няма забрана водата от чешмите да се ползва. В Първомай сме подали документи за смяна на тръбопровода на града. От 12 април са спрени трите източника, където беше открито наличието на уран и за момента те няма да бъдат включвани. ВиК Пловдив получава такива справки от РЗИ-Пловдив, но досега не е имало проблем. Този уран съществува и е малко над нормите. В района е имало добив на уран преди около 35 години близо до квартал „Дебър”, заяви за "Здравей, България" кметът на Първомай Ангел Папазов. 

Припомняме, че здравните власти откриха наличие на радиоактивния елемент уран и в Първомай. Затворени са три от 13-те кладенеца. Два от тях захранват с питейна вода Първомай и кварталите му „Дебър” и „Любеново”, както и селата Градина и Крушево, а от третият кладенец се черпи вода за село Караджалово. Притеснени ли са хората?

По темата

„В 11 кладенец е най-високо съдържанието на уран. Уранът винаги е радиоактивен, защото съдържа три изотопа. Но няма опасност за здравето на хората, защото количествата са нищожни. Нямам основание да им кажа да не пият от тази вода, защото ние не сме го констатирали в чешмите на хората, а само в кладенеца. Уранът няма вкус и мирис. Днес ще се занесат пробите от водата в Първомай в София за изследване, а след месец ще излязат и резултатите”, коментира за "Здравей, България" д-р Цвета Иванова, РЗИ – Пловдив.

В детската градина на първомайския квартал „Дебър“ в кухнята се приготвя храна за 100 деца. Готви се с вода от чешмата.

 „Не може да няма притеснение, но аз ви казах тези високите  градуси, при които се готви, предполагам, че въпреки че е тежък метал урана, до някаква степен няма да повлияят на здравето на децата. По-големите си носят минерална вода от вкъщи, а по-малките си наливат от машината за пречистване на водата”, коментира Марияна Янчева, директор на Детска градина „Пролет” в гр. Първомай.

След вчерашното оповестяване за наличие на уран в питейната вода, от днес повечето домакинства не пият от чешмите. Ползват я само за битови нужди.

Въпреки, че в продължение на два месеца  хората в Първомайско са пили вода с радиоактивния метал, опасност за здравето им няма, успокояват санитарните власти.

„Риск за здравето на хората можем да говорим, когато имаме продължително използване на тази вода, говорим за минимум една година и при превишаване на дозата”, коментира д-р Цвета Иванова, началник отдел Радиоактивен контрол.

Хората в Първомай са убедени, че водата е отровена от бившото уранодобивно предприятие, което е близо до града.

„Това беше заводът за добиване на редки метали. Преди 30-години заводът и кладенците всичко е спряно и запечатано. Не би трябвало да има достъп и изтичане на уран към почвата или към водата”, обяснява Ангел Ангелов.

Помпите в трите проблемни кладенеца са спрени. От тях обаче продължава да изтичат остатъчни количества вода.

Засега в Първомай не се налага режим на водата. Няма и забрана тя да се ползва за пиене, миене или готвене.

Репортер: Благой Бекриев 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.