Защо прокуратурата влезе в КЕВР?

Три са основните цели според енергийните експерти за вчерашните проверки на прокуратурата в енергийния регулатор. Едната най-вероятно ще е свързана с новите цени на газа. Втората - с твърденията, че на пазара има монопол от страна на „Булгартрансгаз”.

Делото по този казус е от 2011 година. Тогава на „Овергаз” е отказан достъп до газопреносната мрежа, както и до хранилището „Чирен”.

След това дружеството на бизнесмена Сашо Дончев пуска жалба до регулатора, на която не се обръща внимание и европейската комисия се сезира.  А вследствие - държавата ще бъде санкционирана.

Припомняме, че вчера се стигна до обиски в Комисията за енергийно и водно регулиране. Изземват се документи, за да изясни дали комисията е защитила частен, а не обществения интерес с решението да се увеличи цената на природния газ.

По темата

„Две са основните цели на тази проверка, но се намесва и последното решение на КЕВР за цените на парното”, коментира Иван Хиновски от Българския енергиен форум.

Той припомни за делото срещу България за спекулация с монополно положение на „Булгартрансгаз”, където през 2011 година е направен мълчалив отказ за допуск до мрежата от „Овергаз”. Това дело стигна до Европейската комисия и в момента е в ход. България ще претърпи санкции заради този казус.

„След това разследване, което „Овергаз” предизвика в Европейската комисия, тези 200 милиона евро глоба ще бъдат присъдени да бъдат платени от Българския енергиен холдинг и „Булгартрансгаз” и оттук започва веригата на отговорността. И сега започват да търсят причините, както и да определят виновника”, коментира енергийният експерт Илиян Василев.

Целия разговор гледайте във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.