Той коментира казуса с Цацаров, Дончев и Гергов

По темата

Президентът Румен Радев обясни, че е получил писмо от Съюза на издателите във връзка с казуса със Сотир Цацаров, Сашо Дончев и Георги Гергов, но „няма никакъв казус в това писмо”. Радев каза, че не може да бъде арбитър на отношенията на независими институции.

В скандала между бизнесмена Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров беше замесено и името на президента. Дончев обяви, че е изпратил писмо до администрацията на държавния глава, в което е сигнализирал за опитите за намеса в редакционната политика на вестника, но отговор не последвал.

„Има писмо от 5 април от председателя на Управителния съвет на Съюза на издателите Теодор Захов. В това писмо се моли за среща с мен, поради тревожна провокация към независим медиен издател. Точка. Няма кафета, няма срещи, няма имена. Няма никакъв казус в това писмо. На ден се получават десетки такива писма, а и графикът в момента е много зает“, коментира Радев.

“Президентът не може да бъде арбитър в ситуация, в която дори фактите са противоречиви“, коментира още той.

Радев очаква да връчи мандата за съставяне на ГЕРБ в четвъртък.  

„По време на консултациите с парламентарната група на партия ГЕРБ ще уточним кога точно да бъде връчен мандатът, но аз очаквам това да стане на 27 април, четвъртък“, заяви Радев.

„За всички конструктивни предложения, идеи, програми, новото правителство може да разчита на моята подкрепа“, подчерта Радев.

Държавният глава заяви, че се надява новото правителство да успее да изпълни 4-годишния си мандат, но подчерта: „Това зависи от работата на правителството и от организацията на работа в българския парламент”. 

Той коментира и изказването на посланика на Турция у нас в ефира на „Здравей, България” днес.

„България не търси проблеми с Турция. Напротив. Българското държавно ръководство прави всичко възможно, за да развиваме добросъседски отношения с Република Турция“, заяви Радев, но подчерта: „Добросъседството се базира на важни принципи – равнопоставеност, ненамеса в чуждите дела, взаимно уважение“.

„Българският президент нямаше никога да си позволи да прави коментари за уроци по демокрация, това стана, когато турският президент си позволи да направи коментар за състоянието на демокрацията, човешките права в България“, заяви Радев.

„Няма да допуснем влияние върху нашите вътрешни дела, това трябва да бъде категорично ясно“, категоричен беше държавният глава. 

По време на откриването на Webit държавният глава коментира как развитието на новите технологии е променило редица сфери, включително и самолетостроенето.

„Започнах кариерата си на летец на самолет от Корейската война. Тогава за обстановката около мен можех да разчитам само на очите си и чутото по радиостанцията. След време технологиите се развиха и в самолетите вече имаше компютри, но това не улесни нещата, защото освен умението да се управлява самолет, трябваше да се притежава и умението да се управлява информация и да се поема отговорност за решенията, взети на база на тази информация“, заяви президентът.

„Все повече човешката дейност ще се измества от машината, а в резултат на технологиите цели традиционни професии ще изчезнат“, коментира още Радев.

„Благодарение на цифровите технологии за един ден може да се свали правителство“, смята президентът.

Радев нарече Webit „едно от най-важните събития в нашия регион, касаещо цифровата индустрия и предприемачеството“.  

Редактор: Мариана Конова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.