Жители на столицата ще оспорват отмяната на статута на сградата като паметник на културата

Казусът с разрушаването на 110-годишната „Двойна къща“ в центъра на София отива в съда. Столичани се заканиха да оспорват решението за отмяната на статута на сградата като паметник на културата в съда. 

СНИМКИ ОТ РАЗРУШАВАНЕТО НА КЪЩАТА ВИЖТЕ ТУК

Багерите започнаха да бутат сградата в първия от трите почивни дни и така изпревариха подготвената за вчера жива верига за защита на къщата.

Въпреки общественото недоволство вчера, багерът продължи работа и днес. В ранния следобед в неделя от къщата вече са останали само основите. През следващата седмица предстои разчистването на тоновете строителни отпадъци.

Столичани обаче са решени да вземат нещата в свои ръце. В онлайн петицията, озаглавена „Паметник на културата или подземен гараж” вече са събрани над 500 подписа. Основното искане е за публично оповестяване на инвестиционните проекти на собственика. А защо е паднал защитеният статут на сградата е въпрос, който ще се решава в съда, твърдят граждани.

Според столичани още поне 20 други имота - паметници скоро ще последват съдбата на „Двойната къща” заради частни интереси.

Недоволните настояват общината да изготви списък с всички къщи-паметници на културата в подобно или близко състояние до това, в което беше и тази къща, преди да бъде съборена.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.