Всеки може да кандидатства, има само едно условие. Вижте какво е то.

Все повече млади българи се връщат у нас след дипломиране в чужбина. Това показа проучване сред висшистите ни, избрали обучение навън.

По темата

Допитването обхваща над хиляда студенти, завършили през 2016 година. Повече от половината от тях вече са се върнали в България - 62%.

А от проучване сред настоящите ни студенти в чужбина става ясно, че 20% също планират да се върнат, останалите се колебаят, а само 1% са убедени, че ще останат зад граница.

Опитът, донесен отвън, е плюс за развитието на пазара на труда у нас, категорични са експертите. Затова за 2-ра поредна година трима млади българи ще получат шанс за безплатно обучение в чужбина. Предоставя го първият у нас Фонд за стипендии от българи за българи – „Иди, учи и се върни”.

От сдружение „Тук – там” издирват новите 3-ма най-мотивирани да учат в чужбина младежи.

„Имаме събрани над 30 хиляди лева, с които ще дадем 3 стипендии от по 10 хиляди лева”, обясни Юлия Георгиева.

Кандидатстването е онлайн. Първите 30 одобрени ще трябва да запишат кратко видео на тема „Как виждам бъдещето си в България?”.

„Това е условието - да се върнат със сигурност след като завършат. Да имат ясни цели, които да са свързани с България. Да знаят защо отиват да учат това и как ще се реализират след това тук”, обясни Юлия Георгиева. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.