Един от най-големите центрове в страната е бил в ръцете на мафията от 10 години

Мащабна полицейска операция в Италия в ранните часове на деня срещу източването на пари за мигрантите. В операцията са участвали 500 служители на реда. Арестувани са 68 души, много от които принадлежат на клана „Арена” -  част от мощната калабрийска организация „Ндрангета”. Според обвиненията кланът е правил милиони на гърба на мигрантите.

По темата

 „Повече от 500 агенти тази нощ арестуваха 68 души, обвинени във връзки с мафията, изнудване, грабителство, незаконно носене на оръжие, измами, злоупотреби в ущърб на държавата и кражби”, съобщи полицията в град Катанзаро.

Кланът контролирал ръководството на центъра за прием” в Изола ди Капо Ризуто, където имало близо 1 500 мигранти, а дейността е продължава от десет години, пише БГНЕС.

Полицията арестува Леонардо Сако – ръководител на католическата асоциация „Мизерикордия”, която официално ръководи мигрантския център. 35-годвишният Сако се хвалел с връзките си с влиятелни политици.

Местният свещеник Едоардо Скордио също е задържан, съобщават италианските медии.

Полицията посочи, че най-вероятно кланът „Арена” чрез Сако е получавал договори за предоставяне на услуги като доставката на храна в центъра, а католическата асоциация е била специално създадена, за да обслужва схемата и други мафиотски фамилии.

Същите доставчици са изпращали храна и за мигрантския център на остров Лампедуза.

Ръководителят на държавната комисия за борба с мафията Роси Бинди каза, че операцията е „важен резултат в борбата срещу „Ндрангета" и проникването на мафията в управлението на делата, свързани с мигрантите”.

Около 175 000 души в момента живеят в приемни центрове, където държавата осигурява храна, облекло, уроци по италиански, психологическа подкрепа, здравни грижи и джобни пари.

Италианското министерство на финансите е отделило бюджет от 3 млрд. евро за мигрантите през тази година. Той ще бъде използван в зависимост от броя на новонастанените в центровете, който пък зависи от броя на спасените в Средиземно може корабокрушенци.

От началото на 2017 са пристигнали 45 000 души – 44-процентно увеличение в сравнение с предходната година.

Властите отдавна наблюдават калабрийския център – през 2015 сп. „Еспресо” публикува разследване, в което се казваше, че ръководителите на лагера крадат от средствата за мигранти и се обогатяват принуждавайки чужденците да не си дояждат.

През 2014 префектурата в Кротоне съобщи, че официалният брой на хората, регистрирани в центъра, е силно раздут, а ръководството присвоява от държавата пари за несъществуващи мигранти. Според сп. „Еспресо”, което се позовава на полицията, става дума за около 10 000 евро на ден.

През 2013 здравна инспекция разкри, че търсещите убежище чужденци получават оскъдни порции остаряла храна, а в центъра незаконно живеят 70 непридружени непълнолетни, които ходят без обувки и спят в хангар като могат да ползват само две тоалетни.

През 2012 година медиите отразиха широко конфискацията на активи от клана „Арена” на стойност 350 млн. евро, включително и един от най-големите на континента ветроенергиен парк. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.