Няма достатъчно средства и за кетъринг

По-малко от 200 дни остават до момента, в който България ще поеме председателството на Европейския съюз. От януари до края на юни 2018-а година ние ще председателстваме най-важния орган на ЕС.

По темата

В страна се очакват да пристигнат 22 000 участници в събитията, свързани с председателството. Те ще идват по различно време през  шестте месеца като пикът ще е през май или април догодина, когато за месец в България ще дойдат 6 000 души.

До януари следващата година трябва да се направи ремонт на ВИП-а на Летище София. Нужно е и да се направи специална организация на полетите през месеците на председателството.

Необходими са пари за видеонаблюдение, за наемане на още шофьори и охранители за НСО. Има вариант да се ползват и шофьори на Министерството на отбраната. Нужни са хотели и кетъринг фирми за изхранването на гостите, а поне три софийски болници, ще оказват първа помощ при нужда.

Вече са разпределени общо около 100 млн.лв. Има буфер от  50 млн. лева за още разходи по председателството.

Още от сега обаче е ясно, че за ремонта на НДК и за изхранване на гостите, разходите ще набъбнат. Това  потвърди пред NOVA  бившият вицепремиер по подготовката на българското председателство Деница Златева. 

А ето и колко е струвало председателството на ЕС на някои други страни членки на ЕС:

Какво още каза пред NOVA Деница Златева - гледайте във видеоматериалите. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.