Председателят на ВКС Лозан Панов се срещна с премиера Бойко Борисов

Разприте в съдебната система влязоха и в правителството. По инициатива на съдия номер едно беше организирана среща между него и прeмиера Бойко Борисов. Среща имаше, но консенсус явно не.

По темата

Лозан Панов дойде с надеждата темата за конституционни промени и за по-сериозна проверка на главния прокурор да се отвори отново.

Вицепремиерът Екатерина Захариева обаче отхвърли тази възмжност. И призова не към задълбочаване на конфликтите, а към туширане на напрежението.

Темата с „ЦУМ-гейт” пък беше коментирана единствено от Лозан Панов и Сотир Цацаров. Според съдия номер едно това е емблематичен случай. Според Цацаров към темата нямало интерес в Европейската комисия.

Също така не можело да "въвличаме институциите в личностните си конфликти, зад които стоят политически амбиции".

„Всяка мимикрия на реформа, съжалявам, но води до неверие в правосъдието. Дадох примери с различни казуси – Костинброд, подслушването на премиера, КТБ, ЦУМ, които сочат на това, че всеки трябва да носи отговорност и да има механизми за носене на отговорност”, коментира председателят на ВКС Лозан Панов.

А гледната точка на правителството се оказа друга. И за реформата, и за ЦУМ. 

„Когато се създават междуличностни конфликти на представители на съда, прокуратурата, следствието и като кърлежи се прикрепят към тях малки политически партии, нищо добро не я чака съдебната система и това го казах и на г-н Панов”, е коментарът на премиера Бойко Борисов.

„Всякакви спекулации за лични конфликти между мен и главен прокурор намирам за неоснователни, внушения за политика също, определено реформата трябва да е в дълбочина, такава за съжаление не се случи”, добави председателят на ВКС Лозан Панов.

А за да се случи, Лозан Панов получи задача. Да пише. Точно какви реформи иска. 

„Да се седне в най-бърз порядък и да се дадат конкретни текстове какво разбираме под дълбочина на реформата, всички трябва да сме наясно, че само с понятия бланкетни, с общи формулировки, ще останем там, където сме в момента”, призова правосъдният министър Цецка Цачева. 

А Лозан Панов реши да продължи. 

"Очаквам и настоявам да имам среща и с президента, както и с парламентарно представените партии и този път трябва да бъде извървян", добави Лозан Панов. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.