За това предупреждават от КЗП

Лазерните показалци са изключително опасни, когато не се ползват по предназначение и е възможно да увредят трайно зрението на детето. За това предупреждават от Комисията за защита на потребителите (КЗП), съобщава БГНЕС.

Възможни са нежелани последици, ако лазерният лъч се насочи към очите. При игра децата биха могли да се "обстрелват" с лазерни лъчи, което да доведе до злополука.

Най-често даваният за пример е описаният в британски медицински журнал случай с момче от Швейцария, загубило част от зрението си при игра със закупен през интернет лазерен показалец с мощност от 150 mW. В повечето държави има ограничение диодът да не превишава 5 mW. 

Повечето лазери, използвани в играчките и игрите, имат мощност под 4 mW и не могат да повредят ретината.

Лабораторните анализи преди пускането на подобен тип продукти на пазара са задължителни. Те могат да бъдат продавани, само ако се докаже, че са годни за ползване по предназначение.

При първия контакт на лазера с окото се стига до временна слепота или загуба на зрение, дължащи се на първоначалния шок от светлината. В повечето случаи следва възстановяване на зрението, макар и не на предишното ниво.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.