Според обвинението, те са участвали в схема за контрабанда със специален софтуер

Трима от осемте обвинени за хакерската атака в Агенция "Митници" остават за постоянно в ареста. Това са считаният от прокуратурата за ръководител на организираната престъпна група Емил Милчев - бивш служител на граничен пункт "Калотина", Янаки Евтимов, който и сега работи на митница "Гюешево" и 22-годишният компютърен специалист Димитър Пешев. 

По темата

Седем от участниците в групата бяха задържани на 19 май 2017 г. при специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в София, Варна и Добрич.

Обвинения са повдигнати на Емил Милчев, бивш служител на митница „Калотина“, Димитър Пешев – създател на използвания софтуер, Янаки Ефтимов – действащ митнически служител на ГКПП Гюешево, Иво Атанасов, Тодор Ставрев, Томас Цанзопулос, Христо Калинков и Димитър Баджаков – бивш служител на ГКПП “Капитан Андреево“.

Иво Атанасов беше пуснат на свобода срещу парична гаранция. Тодор Ставрев, Томас Цанзопулос и Христо Калинков са без мярка за неотклонение, наложена им е забрана да напускат страната. Осмият участник в групата Димитър Баджаков е обявен за издирване.

Според събраните до момента доказателства групата е действала от февруари 2015 г. на територията на България и Македония. Проверяват се данни за дейност на същата група и в други балкански държави. Чрез „заразяване“ на компютри на различни митнически пунктове с нарочно създаден „вирус“ (посредством флашки) участниците са прониквали в системата БИМИС и са манипулирали данни за транзитно преминаващи товарни автомобили през определени български ГКПП.

В едни от случаите са вписвани фиктивни транзити през България към страни извън ЕС, без камионите да са преминавали през страната. В други чрез подправяне на данни в системата са „отклонявани“ през „Капитан Андреево“ и „Калотина“, за да се приключи износът от ЕС в тези пунктове. Проверяват се 110 случая на незаконно заличени транспортни операции от системата на митнически бюра в различни държави на ЕС и "отклонени" през България.

Вписването на фиктивни транзити и манипулирането на други данни е създавало възможност да се „източва“ ДДС и да се спестяват акцизи от производители и търговци. От своя страна групата е получавала „хонорарите“ си за услугата от по 20-25 хиляди евро на камион във виртуална валута (биткойни).

От Агенция „Митници“ са установени 16 компютъра, от които е извършван нерегламентиран достъп до информационната система различни митнически пунктове, иззети са и флашки, с които са били „заразявани“ компютрите.Установен е пробив в компютърната система на пунктовете Свиленград, Капитан Андреево, Гюешево, Столична митница, Митница Аерогара София, Калотина и Лесово.

„От 2-3 години се говори, че системата на митниците може да се манипулира– било от служители вътре, било дистанционно”. Това заяви в предаването „Здравей, България” бившият шеф на Агенция „Митници” Емил Димитров, който в момента оглавява парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции, сивия сектор и контрабандата. 

Какво още каза Емил Димитров - гледайте ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.