Взет е тази сутрин с линейка от дома му

Космонавтът Георги Иванов е приет в болница, най-вероятно с инсулт, научи NOVA. Взет е тази сутрин с линейка от Банкя, където живее. Приет е във ВМА. 

Лекарите от болницата съобщиха, че Иванов е в стабилно състояние, но не се ангажират да кажат, че опасността за живота му е отминала. В момента е на апаратно дишане и в медикаментозна кома. Най-вероятно се касае за инсулт, но трябва да минат 24 часа, за да се потвърди и да се прецени колко тежък е. Медиците не рискуват да прогнозират, тъй като е много рано.

Космонавтът вчера почувствал замайване, подхлъзнал се и паднал, но всичко отминало. Вечерта нямало проблеми, но сутринта му станало лошо.

Лекарите са установили, че има сърдечна патология.

Как изглеждат различните градове от Космоса? (ГАЛЕРИЯ ВИЖТЕ ТУК)

Георги Иванов е първият български космонавт. Роден е в Ловеч на 2 юли 1940 година. На 1 март 1978 г. e избран за космонавт във втората група от програмата „Интеркосмос". Обучава се в Центъра за подготовка на космонавти „Юрий Гагарин“.

Учителят на Юрий Гагарин и Георги Иванов пред NOVA: Юрий подари душата си на света (ВИДЕО)

На 10 април 1979 г., в 20 часа и 34 минути московско време е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Союз-33“, с международен екипаж, с командир на полета Николай Рукавишников.

Гагарин - първият човек, докоснал звездите (ИСТОРИЧЕСКИ КАДРИ)

 

По темата

В Космоса Георги Иванов прекарват 1 ден, 23 часа и 1 минути.

От началото на промените Георги Иванов се занимава с бизнес. През 1990 година основава смесена българо-италианска авиокомпания „Сиджи Ер Карго“. След прекратяване на италианското участие създава заедно с Лилян Тодоров авиокомпания „Ер София“ (1991). Компанията се занимава и с изграждането на голф игрища и хотели.

Народен представител е в 8 и 9-то народни събрания (1981 – 1990) и 7 Велико народно събрание (1990 – 1991).

Автор е на книгите „Полети“ (1981) и „Време за полети“ (1987).

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.