В момента се обсъждат две дати за възможното допитване – 24 септември и 1 октомври

Властите в Каталуния ще обявят едностранна независимост незабавно, ако правителството на Мариано Рахой не позволи провеждането на референдум за независимост, съобщава „Ел Паис“, цитиран от БГНЕС. 

По информация на изданието, властите в региона вече подготвят закон, чиято цел е раздяла с кралството.

По темата

„Ако испанската държава попречи на провеждането на референдума, то тогава този закон ще влезе в сила в пълен обем“, се казва в проектозакона. Черновата предвижда също, че ако регионът стане република, то тя да остане в състава на ЕС. 

В случай, че бъде разрешено провеждането на референдум, на него ще бъде зададен въпроса „Искате ли Каталуния да стане независима от Испания държава?“.

В момента се обсъждат две дати за възможното допитване – 24 септември и 1 октомври. 

Президентът на Каталуния Карлес Пучдемон ще изнесе реч в кметството в испанската столица, където за последно ще предложи на Мадрид да се съгласи с условията на референдума.

По-рано испанският вицепремиер Сорайя Саенас де Сантамария заяви, че властите в Испания са поканили регионалния държавен глава да обсъди в парламента предложения от него референдум.

„Ние сме готови да водим преговори по условията на референдума и в случай, че постигнем споразумение, ще го предадем за обсъждане на двата парламента, заяви Пучдемон. 

Каталуния е автономен регион в североизточната част на Испания. През последните години там се усилиха сепаратистките настроения. В началото на октомври миналата година местният парламент одобри резолюция за провеждането на референдум за излизане от състава на Испания. По-късно националният парламент в Мадрид анулира действието на документа. 

В испанската конституция не присъстват членове, които позволяват на автономни области да водят референдуми за независимост, без съгласуването им с централната власт. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.