"В искането на АБВ за закриването на ДОСТ виждаме и дългата ръка на Решетников", заяви той

АБВ е маргинализирана партия със затихващи функции. Макар и в коалиция, до вчера парламентарно представената партия АБВ взе два пъти по-малко от ДОСТ”. 

По темата

Така лидерът на ДОСТ Лютви Местан коментира в „Здравей, България” искането на АБВ за закриване на партията му. По думите му те нямат аргументи за това.

„Има страх от силата на ДОСТ, ние се доказахме като партия със сериозен политически ресурс, с много здрава социална основа и обществена необходимост и е нормално да бъдем обект на атака от онези сили, които са заинтересовани от управление на антиевропейски сили”, заяви Местан.

В искането на АБВ виждаме и дългата ръка на Решетников, защото ДОСТ е с огромна геополитическа стойност. Бърка сериозни сметки, в това число и геопилитически. Миналото лято тук се подвизаваше един генерал от КГБ – Решетников. Той изложи концепция на два етапа за реализиране на руските интереси в България. Първият - спечелване на президентските избори. Вторият – след предсрочни парламентарни избори едно управление, което да извади България от ЕС и НАТО”, обясни още лидерът на ДОСТ.

„Няма съмнение, че руските интереси в България биха се реализирали чрез БСП. Историята показва, че управление на БСП е невъзможно без ДПС. Следователно елиминирано ДПС не е в интерес нито на БСП, нито на Кремъл. А с появата си ДОСТ успя да спечели доверието на избирателите чувствително”, заяви Местан.

Относно отношенията между България и Турция, Местан е на мнение, че е добре връзките между две съседни държави да не минават през посредничеството на конкретна партия, която и да е тя. 

„България имаше уникалния шанс да придобие една нова геополитическа стойност и значимост в диалога на ЕС с Турция. Можеше да имаме една двойна функционалност в този диалог – като пряк участник в него и като медиатор в отношенията Брюксел-Анкара. Нещо, което сега ще се затрудни от прякото участие на крайни националисти в управлението”, на мнение е Лютви Местан.

Той коментира и изказването на Путин, че славянската азбука идва от македонската земя и уточнението, че са имали предвид географското понятие.

„Това обяснение е твърде несериозно. Реакцията на България трябваше да бъде много по-остра и категорична, защото позицията на Путин е една абсолютна кражба на история. Брутално посегателство срещу най-значимия елемент от националната идентичност на българския народ. Радев трябваше да поиска от руския президент да се извини”, категоричен бе Местан.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.