Американският президент твърди, че проблемите не са резултат от човешка дейност

Страните от Г-7 не се разбраха за мерките за борба с климатичните промени. В рядко виждано признание за несъответствия в позицията, участниците на срещата в Италия съобщават, че не могли да изгладят различията със САЩ и администрацията на Доналд Тръмп.

В окончателното комюнике от срещата в Сицилия се казва, че Вашингтон няма да изпълни ангажиментите си, предвидени в Парижкото споразумение за климата.

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА НА ВЪРХА ВИЖТЕ ТУК

Германският канцлер Ангела Меркел нарече позицията на американците "много разочароваща".

Канада, Франция, Германия, Италия, Великобритания и Япония потвърдиха, че ще изпълнят договореното във френската столица преди година.

Доналд Тръмп нееднократно е заявявал, че не вярва промените в климата да са в резултат от човешката дейност. Той е декларирал още, че не смята да се ангажира с договорените от Барак Обама мерки за намаляване на емисиите парникови газове и задължително използване на възобновяеми енергоизточници.

Според приетата от страните от Г-7 декларация, разминавания има и по темата за миграцията. Предварителният проект на документа, за разлика от окончателния,  съдържаше  поставянето на ясни граници за нивата на миграция - като един от ключовите елементи за националната сигурност и икономическото благосъстояние. 

По време на срещата на върха лидерите на Групата на седемте изразиха готовност да засилят санкциите срещу Русия, ако това се наложи.

"Готови сме да приемем нови ограничителни мерки за повишаване на санкциите срещу Русия, ако не се прилагат разписаните в Споразумението от Минск правила“, заявиха лидерите на индустриално най-развитите държави (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония).

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.