В скандинавската страна четенето на книги е задължително още преди първи клас

Дания е страната, в която е съвсем нормално децата да ходят на книжен туризъм, а обядът за най-малките да се сервира с… приказка.

В скандинавската страна четенето на книги е задължително още преди първи клас, а  почти всяка година в училище има изпит по четене. В същото време никой няма оценка по четене.

 

Най-малките тръгват на училище на първи май. През есента те ще бъдат ученици в нулев клас, който в България бихме го нарекли забавачка.

В училището в Холстебро единственото място, където  малчуганите имат задължителен час - като истинските ученици, е училищната библиотека.

„В училище всяка седмица имат час библиотека, в който са задължени да си вземат минимум три книги. Едната книга трябва да се е на много ниско, лесно ниво - за предучилищна група, в която децата трябва да се учат да четат сами. Това са много лесни книжки с много кратки и лесни думички. А другите две книжки, които тя си вземе, са за четене от родителя”, разказа Галина Михайлова, чиято дъщеря Далия учи в училището в Холстебро.

В класната стая на най-малките обядът се сервира с приказка. „Чета им книжки, за да се научат да си представят, защото компютърът и телевизорът ги правят безучастни и без въображение”, разказа учителката Лизе Тьорнилд.

По-големите ученици трябва задължително да четат поне по 20 минути вкъщи. Това се контролира от родителите, а в училище често се случва да пращат големите да четат на глас на малките, а това е една от мерките срещу тормоза и агресията.

Гледайте "Темата на NOVA тази вечер, точно след Новините на NOVA, за да научите повече за образованието в Дания и за това как там учителите и родителите мотивират децата да четат!

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.