Ранените са повече от 380

Поне 80 души са убити и повече от 380 - ранени, при самоубийствен атентат с кола бомба в Кабул в сряда сутрин. Нападението е извършено рано тази сутрин в силно охраняван дипломатически квартал, на около 500 метра от българското посолство и близо до укрепения вход на германското посолство. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

По темата

При атаката няма пострадали наши сънародници, съобщи за NOVA военният министър Красимир Каракачанов. В момента на взрива в посолството ни е имало 7 служители. Те не са видели взрива, но са го чули.

"Повечето пострадали са цивилни защото това е времето, когато децата отиват на училище, а възрастните - на работа", обясни Каракачанов.

Нанесени са щети по сградата на българското посолство. Избити са врати и прозорци, напукана е мазилката, потвърди в ефира на NOVA зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

"Изведнъж стената падна, а върху нас падаха дъски, оказах се затрупан под тях. Тогава видях, че на земята има хора и много кръв", разказа пострал при атаката мъж.

Светът осъди поредния кървав акт на тероризъм. Все още не е ясна точната мишена на атаката. Предполага се, че това е немското посолство, където има и пострадали служители.

"За пореден път стана ясно, че тероризмът не познава граници. Негова цел може да е всеки от нас", коментира германският канцлер Ангела Меркел.

Според местни медии отговорност за атентата вече са поели от ИДИЛ. 

Припомняме, че в Афганистан се намират общо над 100 български военнослужещи, като 11 от тях са именно в Кабул. 

 

 

 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.