То предвижда мерки срещу затоплянето на планетата

По темата

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е решил да оттегли Съединените щати от Парижкото споразумение за климата, съобщи информационният сайт Аксиос.

Тръмп заяви отказа си още на срещата на върха на Г-7 в Сицилия в събота. Тогава обаче той каза, че му е нужно още време, за да вземе решение. По-късно Тръмп написа в профила си в Twitter, че ще вземе решението тази седмица, припомня „Ройтерс”.

Премиери на 5 европейски страни имитираха Тръмп (СНИМКИ)

Близо 200 страни участваха в преговорите в Париж през 2015 г., чиято цел беше да ограничат затоплянето на планетата, като намалят емисиите на въглероден диоксид и други газове, резултат от изгаряне на изкопаеми горива. По силата на Парижкото споразумение САЩ трябваше до 2025 г. да намалят емисиите си с 26 до 28 на сто спрямо равнището от 2005 г., припомня БТА.

Официалното оттегляне на САЩ може да отнеме три години. Другият вариант е оттегляне от договора на ООН, на който се основава споразумението.

Върху решението за оттегляне от климатичното споразумение е повлияло писмото на 22 сенатори от Републиканската партия на САЩ, които призоваха за това. Сред тях беше и лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл, припомня Аксиос.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.