Заради ремонтите, дъжда и силния трафик движението по аутобана е силно затруднено

По темата

Дъжд, мокри настилки и засилен трафик в последния ден от седмицата.

Заради ремонтите и трафика, от Агенция „Пътна инфраструктура“ съветват шофьорите , пътуващи към или от Северна България да избягват магистрала "Хемус" и да ползват и алтернативни маршрути.

Пътуващите от Враца, Монтана и Видин могат да преминават по пътя през Искърското дефиле - път II-16, и прохода Петрохан - път II-81.

Шофьорите, на които им предстои пътуване от или към Варна, Шумен, Разград, Търговище, Ловеч, Габрово, Плевен, Велико Търново, Ловеч могат да ползват АМ „Тракия“, по която няма ремонтни дейности, или Подбалканския път I-6, и през някои от старопланинските проходи - Троянски, Шипка, Републиката, Котленски, Ришки и Айтоски, да направят връзка с пътищата в Централна и Североизточна България.

Необходимо е шофьорите да спазват правилата за движение и да не използват аварийните ленти по автомагистралните участъци за по-бързо придвижване при натоварен трафик. По този начин се възпрепятства преминаването на превозните средства със специален режим на движение, които трябва да окажат съдействие на пътуващите, напомнят от Агенцията. 

Кога точно ще приключат ремонтите по магистрала „Хемус”? Тунелите ще са готови навреме преди августовските отпуски, но ремонтът на виадукта след тунел „Витиня” ще се забави.

„След премахване на асфалтовата настилка, има цели оголени участъци от по един квадратен метър – направо дупки от липсата на арматура и бетон”, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството  Николай Ненков.

Усилено върви полагането на маркировка в опасния район на Кресненското дефиле.„Това се прави основно нощем, за да не затрудняваме трафика. До 10 дни ще успеем да завършим този си ангажимент”, съобщи той.

За ремонтите в по-далечно бъдеще от регионалното министерство сериозно разчитат на системата от тол такси. Още през първата година след нейното изграждане приходите трябва да са с 500 милиона лева повече. Именно тези пари ще бъдат използвани за ремонтите на пътищата от републиканската мрежа. Засега винетките вкарват в бюджета малко над 300 милиона лева годишно. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.