Какви са мотивите на областния управител на София върхът да бъде прекръстен?

Темата за прекръстването на най-високия връх в България отново е на дневен ред. Мусала? Или свети Иван Рилски? В официално писмо областният управител на София настоява президентът Румен Радев да смени името на трихилядника в Рила. С какви мотиви?

Турско-арабският произход на името Мусала вади очите на „Атака” повече от 10 години. Оттогава са му избрали и православно-християнски наследник – връх Свети Иван Рилски.

„Мисля, че няма по-подходящо име за най-високия връх освен на този, който всъщност е приел това име”, коментира председателят на „Атака” Волен Сидеров.

Според националистите днешното име на върха е насилствено наложено по време на Османското владичество. И следователно трябва да бъде сменено с българско.

„Това е част от идентичността ни. Ако ние си режем корена, то ние, българите като нация, приличаме на сирачета, на изгубени деца, които не знаят кои са родителите им. А знаете, че това нанася травма за цял живот”, добавя Волен Сидеров.

Явно решени да не травмират отношенията с коалиционните си партньори, от ГЕРБ реагираха пестеливо.

„Не може ние от парламента, или дори президентът, да наложи някакво мнение, независимо кой го иска – дали управляващи или опозиция”, коментира Красимир Велчев от ГЕРБ.

Но пък опозицията посече патриотичната амбиция.

„В момента те отклоняват вниманието от важните неща”, на мнение е Антон Кутев от БСП.

„Това е събуждане, възраждане на стари модели на управление. Това е Възродителен процес. Те наистина мислят по фашистки начин”, коментира Джейхан Ибрямов от ДПС.

Идеята реанимира областният управител на София от „Атака” Илиан Тодоров. В писмо до президента Румен Радев той заявява, че името „Мусала” трябва да бъде сменено, защото „звучи чуждо, нелепо и неразбираемо”.

Мусалла означава място за молитва върху камък. Историята не помни друго име на най-високия връх у нас и на Балканите. С едно изключение. В златните години на Сталинизма той за кратко е бил кръстен на съветския диктатор. Дали занапред ще се казва Свети Иван Рилски – последната дума има президентът Румен Радев. Президентът Росен Плевнелиев каза „Не”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.