Съществува опасност сградата да се срути

Голям пожар обхвана 27-етажна жилищна сграда в западната част на Лондон. В гасенето са се включили 200 пожарникари и над 40 пожарни коли. 125 семейства останаха без дом заради огнената стихия. 

12 са жертвите на пожара, десетки са ранени. Лекарите казват, че близо 70 души са приети в болница с изгаряния и обгазяване. 18 от тях са с опасност за живота. Сред тях няма българи.

 

Двама наши сънародници, обаче, са били в съседна сграда и са евакуирани. Властите предупреждават, че заради огъня блокът вече е нестабилен и може да се срути. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ГОРЯЩИЯ БЛОК

Огънят е започнал час след полунощ местно време или около 3.00 часа българско време от четвъртия етаж и бързо е обхванал цялата сграда, тъй като противопожарната система не успява да се включи. 

Повечето от напускащите панически сградата не са имали възможност да се облекат. Свидетели разказват, че са се чували викове на блокираните в домовете хора, имало е и такива, които са се опитвали да се спуснат от прозорците с помощта на чаршафи.

Жилищният блок е общински и в него живеят повече от 500 души, предимно социално слаби хора и мигранти от Близкия Изток и Африка. Властите в Лондон отхвърлиха версията за умишлен палеж или поставено взривно устройстово. 

Все още има хора, чиято съдба е неизвестна. По високите етажи не може да се стигне. Цялата сграда е заплашена от срутване.

"Това е безпрецедентен инцидент. За повече от 20 години, откакто съм пожарникар, никога не съм виждала нещо с подобни мащаби", призна Дани Котън, който работи в лондонската пожарна. 

Сградата е построена през 1974-та година. В нея се помещават общински жилища, в които живеят предимно мигранти от Близкия Изток или бедни многодетни семейства. 

Наскоро сградата е преминала през двугодишен основен ремонт и саниране, включително и на фасадата. В голямата си част тя е изградена от дърво и много организации са отправили предупреждение, че тя може да бъде опасна. 

Сдружение на живеещите в изгорялата сграда "Гренфел тауър" са изразявали многократно опасения, че за безопасността на блока не се полагат достатъчно грижи. Често страдали от токови удари, при които изгаряли десетки електрически уреди.   

Стотици жители на Лондон вече започнаха да събират храна, одеяла и дрехи за пострадалите хора. Околните църкви, джамии и индуски храмове отвориха вратите си за да подслонят всеки, който е останал без дом след пожара. 

 Още от утре пък започват проверки на условията в други големи блокове в британската столица. 

Репортери: Любомир Бояджиев, Николай Барулов

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.