Десетки са ранените

Британската полиция потвърди смъртта на най-малко 17 души, загинали в силния пожар, който обхвана 27-етажна жилищна сграда в Лондон, предава AFP.

КАК ИЗГЛЕЖДА СГРАДАТА 24 ЧАСА СЛЕД ИЗБУХВАНЕТО НА ПОЖАРА

Пожарникарите работиха през цялата нощ, за да изгасят все още тлеещите огнища в жилищната сграда.

Спасителните екипи продължават да претърсват етаж по етаж, но надежда да бъдат открити оцелели няма. Властите предупредиха, че броят на жертвите може да се увеличи.

ВИЖТЕ ТУК СНИМКИ ОТ ГОРЯЩИЯ БЛОК

Стана ясна самоличността и на първата жертва. 23-годишен сириец, който избягал от войната и започнал да учи в университет в Лондон. Живеел е на 14-я етаж.

Премиерът Тереза Мей обеща, че разследването ще установи отговорните за трагедията. "Щом бъде обезопасено мястото, ще започне разследване за причините за този пожар. Ще установим дали има поука, която трябва да си вземем. Дотогава обаче усилията ни са насочени към това да осигурим на спасителните екипи всичко, от което се нуждаят", обясни тя. 

17 души са в критично състояние в болница. Десетки се водят в неизвестност. Оказва се, че никой не е знаел с точност колко са обитателите на блока.

Оцелелите, които загубиха всичко, прекараха нощта в близко училище, набързо пригодено да осигури елементарните им нужди.

Хиляди лондончани продължават да носят дрехи, храна и напитки за пострадалите. Очевидци споделят ужасяващи спомени от кошмарната нощ. Хора са скачали през прозорците, бягайки от пламъците. Разказват и за бебе, което било хвърлено от високо, за да бъде спасено.

Гневни жители на изгорелият блок в Лондон потърсиха отговорност от кмета на британската столица Садик Хан. Полиция изведе градоначалника.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.