Москва: "Вече ще третираме американските бойни самолети над Сирия като мишени”

Американските сили свалиха сирийски правителствен изтребител, който по думите им е обстрелвал кюрдски войски. Според Вашингтон бойният самолет е пускал бомби в близост до Сирийските демократични сили, подкрепяни от международната коалиция срещу ИДИЛ. Атаката се е случила в неделя на 40 километра от Ракка.  

По темата

„Мисията на коалицията е да победи ИДИЛ в Ирак и Сирия. Коалицията не цели да се бори срещу Дамаск, Русия или проправителствените сили. Тя обаче няма да се поколебае да защити своите съюзници, ако те са в опасност”, гласи становище на централното командване на САЩ.

Острите реакции след случилото се не закъсняха. Русия се закани, че оттук нататък ще третира американските бойни самолети над Сирия като „мишени”.   

Министерството на отбраната в Кремъл заяви, че промяната на позицията ще важи за всички изтребители, действащи като част от подкрепената от САЩ коалиция на запад от река Ефрат. Кремъл също така ще прекрати горещата линия между Русия и САЩ, създадена за предотвратяване на сблъсъци във въздуха.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.