Промените ще се извършат на три етапа

Сериозно орязване на плащанията в брой гласува парламентът. В най-скоро време всяка покупка над 1000 лева ще трябва да минава през банка. Промените бяха приети на първо четене. 

В момента таванът на кешовите разплащания е 10 000 лева, но се предвижда намаляването му да стане поетапно. Първият етап - от 1-ви август 2017 г. в магазините ще можем да плащаме в брой не повече от 5000 лева. Тази сума ще се намали на 3000 лева от 1-ви януари 2018 г. Третият етап на забраната - от 1000 лева кеш за закупена стока, се предвижда да влезе в сила на 1-ви януари 2019 г.

По темата

Мотивът на вносителите е, че тази мярка ще бори сивата икономика. Противниците на тази строга мярка са на мнение, че тя ще ощети гражданите и бизнеса и ще обслужи „банковия картел”. Законопроектът бе приет на първо четене.

"Ние няма да подкрепим", възпротиви се Георги Търновалийски от БСП. 

"Не ви ли е срам! Ние се опитваме да се борим със сивата икономика, а вие?", гневно попита Менда Стоянова от ГЕРБ. 

"Вместо да се облекчат гражданите и бизнесът, ще ги натоварим още повече", изрази мнението си Дора Христова от ВОЛЯ. 

"Предлага се ограничаване на индивидуалната свобода за сметка на блага за обществото. Дали обаче ще стане така. Аз смятам, че не. В момента един съвременен телевизор струва 1000 лева, една съвременна мебел", изчисли Валентин Николов от ГЕРБ. 

И още една депутатска инициатива – от БСП предлагат еднократна помощ за учениците от 250 лв. не само за първолаците, както е сега, но и за втори, трети и четвърти клас.

Според левицата това ще подпомогне бедните семейства и частично ще разреши проблема с ранното отпадане от училище. Все още не е ясно дали управляващите ще подкрепят мярката, която би излязла на хазната около 30 млн. лв. годишно. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.