Това става ясно от доклад на Комисията за финансов надзор

Платформата за онлайн търгове „Окшънайз” (Auxionize) няма право да предлага застраховки. Това става ясно от доклад на Комисията за финансов надзор, която е открила редица нарушения при използването на платформата като посредник в предлагането на застраховки.

По темата

Докладът излезе само един ден, след като собственикът на платформата Ивайло Пенчев пусна жалба срещу КФН до Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване заради забавяне на резултатите от проверката срещу „Окшънайз”. 

Проверката срещу платформата за търгове започна по сигнал от Асоциацията на застрахователните брокери. В официална позиция брокерите коментират, че бизнесменът категорично не е запознат със законите в застраховането, но приветстват нови участници на пазара, ако те спазват професионалните правила. 

„Това е институционален натиск. Комисията действа против интересите на потребителите на застрахователни услуги”, оплака се Ивайло Пенчев.

И заяви, че КФН без основание проверявала платформата му за онлайн сделки, защото фирмата му осигурявала за клиентите избор между няколко оферти на застрахователи, така че да може да се сравнят цените. 

„Аз нямам инструмент да оказвам натиск над тях. Целта на тази проверка е да установи дали "Окшънайз" извършва дейност, присъща на застрахователен брокер”, коментира преди дни Ивайло Пенчев в студиото на „Здравей, България”.

Докладът от проверка на онлайн-платформата „Окшънайз” вижте ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.