От „Дондуков” 2 заявиха, че ще излязат с позиция в следващите дни

Управляващите заподозряха президента, че е упражнил натиск при избора на шведската компания, която трябва да достави нови бойни самолети за българската армия.

Два дни след като обяви покупката на шведските самолети за предопределена, властта се усъмни в нейните достойнства, условия и прозрачност. И реши да я отложи във времето.

По темата

„Ние ще излезем с предложение да се създаде временна комисия, която да се запознае с абсолютно всички факти”, заяви Константин Попов, председател на парламентарната комисия по отбрана.

Бързо обаче стана ясно, че парламентарната комисия ще има и друга задача.

„Дали това не е висша корупционна схема, която е осъществена от най-високо политическо ниво. Смятаме, че вече крадецът започва да вика крадеца”, заяви Цветан Цветанов, председател на парламентарната комисия по вътрешни работи.

От ГЕРБ дадоха да се разбере, че визират президента Румен Радев, но без да го назовават.

„Имаме вече достатъчно съмнения от изводите, които сме направили от открити източници, медии, публикации, че президентът Радев е защитил решението за купуване на шведски изтребители”, заяви Цветанов.

В ГЕРБ имали съмнения и че единият от участниците в процедурата за новите изтребители е бил декласиран служебно чрез прикриване на информация.

„Искаме да разберем има ли оказан натиск. Защо се бързаше с това решение?”, попитаЦветанов.

Решението беше взето в последните дни на кабинета „Герджиков". Тогава шведските изтребители „Грипен” бяха класирани първи, италианските „Юрофайтър” останаха на второ място, а  американските Ф-16 отпаднаха. За новите самолети са предвидени милиард и половина милиона лева. Самият Герджиков обаче вчера коментира, че решението не е задължително и правителството на Бойко Борисов може да не се съобразява с него.

„Единственият, който контролираше министрите в кабинета „Герджиков”, беше президентът”, заяви Цветанов.

От „Дондуков” 2 заявиха, че са запознати с изявленията на ГЕРБ и ще излязат с позиция в следващите дни.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.