В цялата страна - наводнения и затворени пътища

Наводнения, преливащи реки и язовири, затворени пътища. Няколко района са в бедствено положение. Това са последствията от падналите силни валежи и градушки. Щетите в Северна България са за милиони.

Този следобед в Самоков беше обявено бедствено положение. Река Боклуджа преля, наводнени са много домове, детски градини и обществени сгради. Електричеството в засегнатите райони е спряно. 

Очаква се проблемът с електрозахранването да бъде решен до сутринта. 

Сериозен е проблемът в ромската махала, която е напълно наводнена. Хората са извън домовете си. 

„Целият водосбор от Рила минава през града. В долната част на града всичко е залято. Каналът не можа да поеме цялата вода. Тя стигна до електрическите табла”, заяви кметът Владимир Георгиев. Когато спрат валежите, водата ще бъде изпомпвана.

В град Левски ледените късове бяха с големината на топка за тенис. Засегната е и една от големите ферми за биозеленчуци у нас - 120 декара реколта е напълно унищожена. 

След като беше залят, пътят Плевен-Ловеч беше затворен. В три села в района е обявено частично бедствено положение. Превантивната мярка е взета, защото се е пропукала язовирна стена на язовир „Николаево”. Оттам е изтекла вода, която е наводнила и пътя. Очаква се бедственото положение да бъде отменено утре.

Във великотърновското село Караисен е унищожена цялата продукция на зеленчукопроизводителите. Щетите са за стотици хиляди левове.

По темата

Градушка удари няколко населени места във Врачанско. Най-сериозно е положението в село Чирен. Там има наводнени къщи. Пороят бил толкова силен, че разкъртил бетоните плочи на канала, който преминава през селото. Подпочвените води буквално извират през цепнатини в асфалта.

Унищожени са около 30% от насажденията в село Баница. Ледените късове били с големината на орех.

Безсънна беше нощта и за аварийните екипи в София, които се отзоваха на над 60 сигнала. Най-честите  - за паднали клони и счупени керемиди на покриви.

По данни на застрахователите най-пострадали от градушката са автомобилите в столичните квартали „Люлин” и „Надежда”. Вече започна и опис на щетите. 

А опасното време продължава. За вторник отново в сила е оранжев код за гръмотевични бури и градушки. В Западна България валежите вече отслабват, но дъждът се мести към Източна България. Дъждове заваляха и по черноморското крайбрежие. Зрители ни изпратиха тези кадри от Приморско, където водата като река си е проправила път през заведенията и се излива в морето, влачейки всичко по пътя си.

Силен дъжд и във Варна. На много места уличните шахти не са успели да поемат водата. До момента няма сериозни сигнали за наводнения и бедстващи хора там. 

ВРЕМЕТО В БЪЛГАРИЯ МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.