Въпреки недоволството и протеста в негова защита, монументът няма да бъде спасен

По темата

Кранове започнаха демонтирането на паметника "1300 години България" пред НДК. 

И въпреки недоволството на архитектите, художниците и БСП, паметникът ще бъде изцяло демонтиран. За трети път протестиращите се събират, за да защитят творбата, но вече е твърде късно. Съдбата на монумента е решена.

Проблемите с паметника започват още с откриването му преди 36 години. А фактът, че Тодор Живков не го е харесал далеч не е бил най-големият дявол. В деня на откриването му панели от конструкцията се срутват, спомнят си софиянци. И не само това. Още през 80-те доклад сочи, че паметникът е потенциално опасен. Но цялостна преоблицовка така и не е извършена. През 89-та шефът на НДК алармира за тревожното състояние на монумента и падналите плочи. Така за 36 години творбата не е ремонтирана нито веднъж.

От БСП са категорични, че решението за демонтажа е незаконно. 

Така или иначе паметникът си отива, а на негово място ще бъде възстановен войнишкият мемориал на първи и шести пехотни полкове. До паметните стени ще бъде върнат и  емблематичният за мемориала лъв. Оригиналът на лъва се пази в двора на Националния военноисторически музей. Идеята на кметството е той да бъде върнат на оригиналното му място.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.