Това твърдят журналистите Робърта Рамптън и Тимъти Гарднър от "Ройтерс"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще използва бързо увеличаващото се производство на американски природен газ като политически инструмент, когато в четвъртък се срещне във Варшава с лидерите на десетина страни, които са заложници на Русия, защото са принудени да разчитат на Москва за покриването на енергийните си нужди. Това твърдят журналистите Робърта Рамптън и Тимъти Гарднър от "Ройтерс", цитирани от БТА.

По темата

През последните години при ценови спорове със съседни държави Москва спираше доставките на газ през зимните месеци. Износът от САЩ ще помогне зависимостта им от Русия да бъде намалена, напомнят авторите на анализа.

Тръмп ще заяви пред групата, че Вашингтон иска да помогне на съюзниците си, като направи възможно най-лесно за американски компании да изнасят повече втечнен природен газ за Централна и Източна Европа, посочи Белият дом.

Преди срещата на Г-20 на водещите световни икономически сили в Германия, където ще се срещне за първи път с руския президент Владимир Путин, Тръмп ще участва в срещата на върха "Три морета". Форматът е наречен така, защото няколко от участващите държави са разположени по бреговете на Адриатическо, Балтийско или Черно море.

Сред целите на проекта "Три морета" е разширяването на регионалната енергийна инфраструктура, включително терминалите за втечнен природен газ и газопроводите.
Сред членките на инициативата са Полша, Австрия, Унгария и съседките на Русия Латвия и Естония. Присъствието на Тръмп ще даде тласък на проекта, посочва Джеймс Джоунс, бивш върховен главнокомандващ на силите на НАТО в Европа, пише "Ройтерс"

Засиленият износ на американски газ за региона ще допринесе за отслабване на влиянието на Русия, която използва енергийните суровини като оръжие или като инструмент в преговорите.
"Според мен САЩ могат да се представят като доброжелател, като изнасят енергийни суровини и помагат на страни, които нямат достатъчни резерви, да станат по-самостоятелни, по-слабо зависими и по-малко уязвими от заплахи", допълва той.

Политиката на Тръмп спрямо Русия е в процес на оформяне, който се оказа мъчителен заради разследването, основаващо се на разузнавателни сведения, че Москва се е опитала да се намеси в президентските избори през 2016 година. Русия отхвърля обвиненията, а Тръмп твърди, че екипът му не е заговорничил с Москва, коментират журналистите на агенцията.

Конгресмени от Републиканската партия на Тръмп, мнозина сред които искат той да заеме твърда позиция спрямо Русия заради намесата й в изборите и кризите в Украйна и Сирия, подкрепят идеята износът на газ да се използва като политически лост.

"Това подкопава стратегиите на Путин и други властови фигури, които се опитват да използват ключа за светлото като част от стратегически настъпления", заявява сенатор Кори Гарднър, републиканец от Колорадо, който е член на сенатската комисия за международни отношения.
Кремъл разчита на приходите от петрол и газ, за да финансира държавния си бюджет, така че Москва ще бъде засегната, ако част от пазарния й дял бъде отнет.

"По множество начини износът на втечнен природен газ от САЩ е американска политика, която може най-силно да застраши Русия", отбелязва Михал Барановски, директор на варшавския офис на изследователския институт German Marshall Fund, цитиран от "Ройтерс"

Арена на конкуренция

Очаква се САЩ да станат третият по големина износител на втечнен природен газ в света през 2020 година - едва четири години, след като отвориха първия си терминал за износ на суровината. Американските износители са продали по-голямата част от този газ по дългосрочни договори, но все още могат да предложат известни количества, а има и още проекти в етап на разработка.
Cheniere Energy Inc. - компанията, която през 2016 година отвори първия американски терминал за втечнен природен газ, направи първата си доставка за Полша през юни. Очаква се още пет терминала да бъдат пуснати в експлоатация до 2020 година, предава агенцията.

Компанията Tellurian Inc. пък е предложила проект за 16 милиарда долара, който очаква да завърши до 2022 година - навреме, за да се конкурира за дългосрочни контракти за доставки до Полша. Действащите в момента договори изтичат същата година и те са на руския газов гигант Газпром.

"Бихме искали да сме доставчик, който се конкурира за този пазар", каза главният изпълнителен директор на Tellurian Мег Джентъл пред Ройтерс.

Възможно е обаче свръхпредлагането на световния пазар да ограничи растежа на американския износ на втечнен природен газ въпреки подкрепата на Тръмп.

Свръхпредлагането оказва натиск на цените и затрудни американските износители да постигат печалба, посочва Адам Симински - енергиен анализатор от Центъра за стратегически и международни изследвания пред "Ройтерс"

Русия има предимство в Европа благодарение на близостта си и газопроводните връзки.
"Европа ще бъде голяма арена за конкуренцията между руския газ и втечнения природен газ", отбелязва Даниел Йергин - носител на наградата "Пулицър", експерт по историята на петрола, както и вицепредседател на компанията за пазарни анализи IHS Markit.

"Северен поток"

Европейците ще следят дали Тръмп ще изясни позицията на администрацията си по проекта за нов тръбопровод, който да пренася руски газ до Германия, известен като "Северен поток 2", смятат журналистите на агенцията.
Американският Сенат през юни прие пакет от санкции срещу Русия, включително за наказване на западни компании, участващи в изпълнението на газопроводния проект. Новите санкции обаче са блокирани в Камарата на представителите.

Държавният департамент на САЩ лобира срещу газопровода, който може да стане точка за потенциално "запушване" на доставките, което ще направи Европа по-уязвима към прекъсвания в снабдяването.

Заплахата със санкции засилва допълнително напрежението между Вашингтон и Берлин. Германското правителство подкрепя газопровода и позицията на Тръмп по проекта притеснява някои европейски дипломати.

Автори: Робърта Рамптън и Тимъти Гарднър - "Ройтерс"

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.