Не се знае дали ще бъдат подсигурени пари за тези мерки

Държавата ще плаща издръжката за трето дете. Предложението е на вицепремиера Валери Симеонов. Той планира да се създадат и условия българите от чужбина да се върнат да живеят и работят у нас.

Двумесечното момченце идва в семейството на Йовка след още две. Пак момчета. На Йовка не й трябвала държавна политика. Но дава идеи какво да се направи за многодетните семейства.

По темата

„Помощта от още едни ръце е наложителна, терен - терен жилищен”, казва Йовка Йовчева, майка на три деца. И, без да се оплаква, признава: „държавата може още”.

За да стане по-лесно, специално назначеният да надвие демографската криза вицепремиер го измисли: държавата ще поеме разходите за трето дете.

„Такси за детска градина, защо не и помощи за дрехи, за помагала - това, което да даде на българското семейство да не поема допълнтелна тежест, а, напротив, да бъде насърчавано”, заяви вицепремиерът Валери Симеонов.

Парите за насърчаването обаче още нито са ясни, нито са сигурни - щели да се обсъждат във властта. Заедно с още мерки: българите от чужбина да бъдат изкушени да се върнат у нас. Резерв ще се търси и в Северозапада. Да се задържат младите там, но да работят.

Социалното министерство започва срещи с младите хора и кметовете на Видин, Монтана и Лом. До септември щели да разберат какви са им проблемите и как да ги решат.

На последното преброяване националната статистика е отчела около 34 хиляди семейства с три деца. Трето дете през миналата година са родили 5076 майки в цялата страна.

Какви други мерки за повишаване на раждаемостта обмисля  властта гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.